Casa Michael Brukenthal, azi locuinţe şi spaţiu comercial


Categorie: Case
Perioada: sec. XV, 1786 -1790
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12052
Adresa: Str. Bălcescu Nicolae 12
Localitate: municipiul SIBIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Casa Michael Brukenthal, azi locuinţe şi spaţiu comercial

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 11-Jul-2009

Imobilul din strada Nicolae Balcescu nr.12 a fost construit in secolul al XV-lea si in anul 1786 a fost reconstruit de baronul Michael Brukenthal, nepotul guvernatorului, si de sotia acestuia, Kristina, contesa Teleki.
Din vechea cladire s-au pastrat doar pivnitele medievale, boltite semicilindric.
Fatada a fost modificata la inceputul secolului al XIX-lea, astfel incat elementele originare sunt putine.
Accesul in curte se realizeaza prin gangul impartit in doua zone: partea dinspre strada, boltita semicilindric si partea dinspre curte, cu trei deschideri boltite un cruce.
La intrarea in casa scarii, se afla un vestibul boltit in cruce. Nisele semicirculare, avand partea superioara in sfert de sfera decorata cu un motiv de scoica, adaposteau initial statui.
In partea opusa gangului de acces, se afla tractul de onoare, avand la parter cinci travee boltite in cruce, dintre care cea mediana asigura accesul spre gradina.
La etaj, acest spatiu este impartit in trei incaperi, dintre care cea centrala corespunde celor trei travee de la parter, toate avand tavane drepte cu o bogata decoratie figurativa realizata in stucatura.
Usa dubla de acces spre incaperea centrala, cu colturile superioare rotunjite, este surmontata de cele doua blazoane ale proprietarilor.
Fatada dinspre fosta gradina este organizata pe sapte axe, traveele mai late din extremitati avand cate doua ferestre. Aici se remarca decoratia cu pilastri prevazuti cu doua registre de capiteluri.
Acoperisul mansardat in doua trepte, pastreaza in registrul inferior trei lucarne dreptunghiulare inalte, cu fronton triunghiular din lemn, incununate de urne decorative realizate din metal.
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)